Saturday, August 1, 2015

Be a understanding person

Persoalan yang selalu ditanya oleh kaum-kaum Adam, iaitu
kenapa hati wanita sangat complicated? sukar dibaca? sukar ditafsir? 
Dalam al-quran pun telah menyebut, kaum hawa dicipta daripada tulang rusuk lelaki, cukup terang untuk menyatakan bahawa kaum hawa dicipta untuk melengkapi kehidupan kaum Adam . Emm. pendapat saya la *sopannya pkai sy* , perempuan jd complicated,sukar dibaca semua tu pun sebab kaum lelaki kadang2 tak faham dia, ego tinggi, tak penyabar . Perempuan mmg dicipta dgn hati yang lembut berbanding lelaki. No wonder la mereka cepat tersentuh . Tapi ada perempuan yang jenis tabah . Mereka sedih tapi hanya simpan dalam hati . Kaum Adam kebanyakan yg sy tgk lebih mementingkan rupa dari keperibadian mereka . Thats why nnti dalam relationship mula lah pertikai macam2 . Rupa adalah satu bonus . Hati dan peribadi adalah penting dalam mengenali hati budi masing2 . Bukanlah nk cakap kita nak cari yg baik je semua, depends pada hak masing2 . Nak mengenali hati perempuan bukan satu benda yang mudah sebenarnya . Dah kenal lama pun kita boleh confuse siapa dia sbnrnya . Jangan la sesekali mengagak apa yg dia rasa , tanya dia sendiri ! we can't predict heart.  Kalau lah cinta itu hanya pada perkataan 'I LOVE YOU', they are nothing . Perkataan sayang bg kaum hawa adalah sangat besar dan ada makna tersendiri . Once diorang dah syg, akan syg sepenuh hati dia . Jangan lah main kan perasaan dia . Sekali dia benci, memang takde peluang kedua . Bila kita dah cakap rasa sayang pada pasangan kita, pastikan ia betul dari hati yang jujur dan ikhlas . Belajar untuk setia, belajar untuk mengenali dia dgn lebih dalam .Perempuan hanya nak kaum adam memahami dia, caring kat dia, setia dgn dia . Buangla ego jauh2 . Its normal bila dalam relationship ada salah faham , mcm org yg dah kawen jugak , ada je yang divorce. Bila ada salah faham , mula la salahkan itu ini, semua tak kena even benda kecil . Actually, bila kita marah ,kita pun tak fkir apa yang kita cakap . For me , bila perempuan itu moody atau marah dgn kita, just give her time to cool down. Jangan push dia . *but i can't when my partner moody with me, totally miss her* 
Ada jugak pasangan yang bila blm declare dia lain, tapi bila couple jd lain . Ini jenis yang tak ikhlas la ni . Unmatured . Just remember one thing, don't ever mess up with women heart . Ingat karma . Allah itu adil . So, apa yg sy nk cakap kat sini adalah we're as a human are completely each other . Masing2 ada kelebihan dan kelemahan . Saling memerlukan dan saling melengkapi antara satu sama lain . Bagi yang ada pasangan kat luar sana . Jaga la baik2 . Kadang2 dari kawan boleh jd sayang, dari sayang boleh benci , dan dari benci boleh jd cinta . Cinta itu indah kalau kena pada caranya. Tapi cinta paling indah adalah cinta pada Allah s.w.t dan Rasul .Jangan kita syg manusia lebih dari syg pencipta kita.  Percayalah pada jodoh. Kalau Allah kata kita dgn orang itu, maka org itu la pasangan kita. Bagi saya, saya redha dgn siapa jodoh sy . Saya percaya takdir . Cuma apa yg sy ada sekarang, sy bersyukur. Alhamdulillah . Terima kasih .

#iloveyou-NJ

mien's FOLLOWERS